Egy grillezés a kertben, teraszon nemcsak az ízletes végeredmény szempontjából remek dolog, hanem kiváló közösségi élmény is. Mire figyeljünk sütögetéskor, ha azt szeretnénk, hogy sikeresen zárjuk az eseményt?

1. Az alapanyag

Ügyeljünk rá, hogy friss húst szerezzünk be, fagyasztottat ne használjunk! Lehetőleg 1 nappal hamarabb pácoljuk be, hogy az ízek kellően átjárják, de sót ne használjunk csak fűszereket és egy kis olajat, mert a só kivonja a nedvességet a húsból és száraz lesz. Akkor lesz igazán puha és omlós a húsunk, ha valamilyen savas, húspuhító anyagot használunk: pl. ecet, bor, joghurt.

Sokan csak csirkemellet és tarját tesznek a rácsra, de akár oldalast, csevapcsicsát, virslit, grillkolbászt is érdemes kipróbálni. Ha nem vagyunk fanatikus húsimádók, a kínálatot bővíthetjük keményebb sajtokkal, a szezon zöldségeivel vagy, ha pikánsabb ízélményre vágyunk, akár ananászt, barackot, dinnyét is grillezhetünk.

2. A tűz

A grillpartik kényes pontja a tűz, azaz a parázsló faszén elkészítése. Tüzet rakni nem könnyű feladat, még akkor sem, ha rendelkezésre áll az előkészített faszenes zsák és gyújtófolyadék, de a megfelelő hőmérséklet eltalálása mégis nagyobb kihívás, melyik az a pillanat, amikor már érdemes rátenni a rácsra az ételt. Hőmérő nélkül is megállapíthatjuk a parázs erejét. Tartsuk a tenyerünket a grill fölé. Kezdjünk el számolni magunkban lassan egyesével, és ha a kezünket

(forrás: http://broilking.hu/)

Ha a szén lángol, ne tegyünk a rácsra semmit, várjuk meg, amíg csak parázsol és izzik.

3. A sütés

Sütés közben ne szurkáljuk a húst, mert kifolyik a szaft. Lehetőleg húsfogó csipesszel fordítsuk át. Száraz húsokat is tudunk puhára sütni az alábbi egyszerű trükkel: csomagoljuk fóliába, úgy tegyük a rácsra. Ha a megpárolódott, vegyük ki a fóliából és grillezzük pirosra.
Ügyeljünk rá, hogy a különböző alapanyagok sütési ideje eltér egymástól, ha egyes zöldségek, gyümölcsök hamarabb készen vannak, mint a húsok.

Persze, mint minden közösségi eseménynél, a legfontosabb a jó hangulat és az együtt töltött idő. Ne keseredjünk el, ha az első sütögetés alkalmával nehézségeink adódnak, próbálkozzunk újra, megéri a fáradtságot.